Rondom Resort de Achterhoek is veel te doen. Dichtbij bevindt zich voor kinderen het subtropische zwembad "De Beemd" (op 800 meter van Resort de Achterhoek), met een glijbaan van 35 meter, een wildwaterkreek, draaikolk, waterval en waterpaddestoel. Eigenaren en huurders van Resort de Achterhoek krijgen 25% korting op de toegangsprijs op vertoon van de slagboomkaart.  Daarnaast beschikken Lochem en de andere stadjes in de Achterhoek over meerdere bioscopen, een theater, bowling en pretparken.

kaartlochem

De Achterhoek staat bekend, dat je er heerlijk kunt eten. Met name de wildgerechten in de herfst zijn erg in trek.

Inhoud

Museum More in Gorssel.

Museum MORE is een museum in Gorssel, in de Gelderse gemeente Lochem, dat gewijd is aan Nederlandse modern-realistische kunst. Het is gevestigd in het voormalige gemeentehuis van Gorssel, dat daarvoor werd uitgebreid met zeven tentoonstellingsruimten. De uitbreiding werd ontworpen door Hans van Heeswijk.


Huis Ruurlo.

kasteel ruurlo

Huis Ruurlo is een kasteel en landgoed in de gemeente Berkelland, zuidelijk gelegen van het dorp Ruurlo, in de Nederlandse provincie Gelderland. Het is onderdeel van een sinds 2010 geregistreerd rijksbeschermd complex Historische Buitenplaats. In dit Kasteel Ruurlo, de tweede locatie van Museum MORE, staat het leven en werk van grootmeester Carel Willink centraal.


Rondje Velhorst

In de Achterhoek, ten zuidoosten van Almen, vind je landgoed Velhorst. Je kunt er naar hartenlust wandelen en fietsen in een oase van rust en ruimte, natuur- en cultuurhistorie, langs statige lanen en parkbossen, boerderijen, akkers en heideveldjes. In de herfst vind je er vele soorten paddenstoelen.  

almen paddestoelen1almen paddestoelen2

Almen Rondje Velhorst Rood 6 Km, groen 2 km

Start: weg Zutphen / Lochem N346, halveweg afslaan richting Almen (Almenseweg) na 1,1 KM rechts af, Lage Lochemseweg na 0,9 km aan linker kant is een informatiebord en daar is de startplaats.
Het is een vlakke route door het bos en langs Landgoed Velhorst.

Iedere donderdag van 10 tot 16 uur is de boomgaard en de moestuin van de buitenplaats te bezichtigen.
Voor meer informatie 0575-55-55-60.
Om het landgoed aan de voorkant te kunnen bekijken moet je van de route afwijken, zie plattegrond.

rondje almen


Staringkoepel.

staringkoepel1staringkoepel2
Foto's gemaakt door Ineke Huethorst

De witgepleisterde theekoepel is gebouwd door Constantia Ernestine Theodora Staring, jongste dochter van de dichter A.C.W. Staring. Zij liet de koepel bouwen met bouwmateriaal van het afgebroken herenhuis Het Draafsel, dat ook in haar bezit was. De koepel staat op een hoger gelegen stuk grond langs het riviertje de Berkel. Het kleine vertrek waar de thee werd gedronken, ligt op de eerste verdieping. Zo konden Constantia en haar vriendinnen genieten van de rust en van een fraai uitzicht. Constantia stierf in 1893 en het koepeltje raakte ernstig in verval. Gelukkig is de koepel in 2004 in ere hersteld en hebben al veel bezoekers (bijna) hetzelfde gezien als Constantia in de 19e eeuw zag. Het koepeltje is alleen te bereiken via een voetveer, waarmee je jezelf naar de overkant van de Berkel kunt trekken.

Staringkoepelwandeling

staringkoepelwandeling

Almen ontdekken, kunt u het best wandelend doen. Wij hebben voor u een wandeling van ruim 13 km uitgezet die via een verrassende route door bossen en weilanden bij de Staringkoepel uitkomt. Deze theekoepel is te bereiken via een voetveer. Langs rivier de Berkel wandelt u weer terug naar Almen.


Landgoed Verwolde.

verwolde1verwolde2

Op het mooi gelegen landgoed Verwolde staat een classicistisch edelmanshuis uit 1776  omringd door een tuin, park en het bosgebied Oranjewoud met vijvers en landbouwpercelen. Huis Verwolde is met een gids te bezoeken.  

Het ligt op het gelijknamige landgoed in de voormalige gemeente Verwolde, ten noordoosten van Laren. Verwolde behoort sinds 1854 tot Laren, dat weer sinds 1971 behoort tot de gemeente Lochem in de Nederlandse provincie Gelderland.

Geldersch Landschap & Kasteelen beheert Huis Verwolde.

Geldersch Landschap & Kasteelen beheert natuurterreinen, kastelen en landgoederen. We willen de karakteristieke rijkdom van Gelderland behouden en beschermen zodat iedereen er nu en in de toekomst van kan genieten.


Mooi Achterhoek kort: Ontdek Lochem.

Wandelen door de wijk Berkeloord, langs de Berkel, over de Paasberg en door de binnenstad

Afstand: 7,7 km.

Informatie over de route.
Deze rondwandeling start vanuit Lochem en loopt over soms verrassende paadjes en regelmatig langs de beek “Berkel”. Geniet in de wijk “Berkeloord” van de schitterende villa’s en de prachtige vijvers. Je loopt langs kasteel “De Cloese” en gaat vervolgens de “Paasberg” over en passeert hierbij  de “Watertoren”. Voordat je de binnenstad van Lochem bereikt, loop je nog langs de mooie grachten, “het Bleekhuisje” en de “Joodse Synagoge”. Volop genieten dus van het prachtige stadje Lochem.